CENK PAŞA “Ülkem için üretmekten vazgeçmeyeceğim”
Çocukluğu, gençliği Lefkoşa’da geçen Cenk Paşa her zaman üretmeye açık kişiliği ile bizleri yeni bir kültür sanat dergisiyle buluşturuyor. Bir yandan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi üzerine devam eden doktora çalışması öte yandan ARKIN Yaratıcı Sanatlar Üniversitesi’nde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevini sürdürüyor.
Siyasetle de yakından ilgilenirken, Cypedia dergisiyle bilgilerimizi çoğaltıyor. Tamamen gönüllü bir çabanın ürünü olarak hayat bulan bu dergi, ücretsiz olarak dağıtılıyor. Kıbrıs konusunda yapılan pek çok araştırmaya, kültüre sanata dair içeriklere yer verirken, okurları bilinmeyen farklı konularda aydınlatıyor. Cypedia dergisinin hikayesini ve gelişimini kendisinden dinliyoruz.
“İyi bir içerikle dergimizi çıkarmaya başladık”
Cenk Paşa ile bizi bir araya getiren yeni çıkarmaya başladığı kültür sanat dergisi… Fikrin oluşum ve hayata geçme sürecini bizimle paylaşıyor.
“Doğduğum, yaşadığım yere aşkla bağlı bir insanım. Adanın eşsiz kültürü her zaman ilgimi çekmiştir ve her zaman araştırarak daha ne öğrenebilirim çabasında bulunmam için bana şevk vermiştir. Kitaplar ve yazılı kaynaklar dışında da yaş almış kişilerle de sohbetler ederek, yıllarca yaşanmışlıklarını kayıt almak, biriktirmek için çalıştım. Sonuçta tüm bu birikimleri de aktarmak istedim. İlk başta kitap mı yoksa dergi mi çıkarma konusunda kararsız kaldım. sonuçta dergi fikri 2007 yılında netlik kazandı. Çünkü kitap yayımlarsam para karşılığı satmak zorunda kalacaktım. Oysa bu işi maddi kazanç elde etmek için yapmak istemiyor, herkese ulaştırarak, bilgiyi çoğaltmak istiyordum. Böylece dergide karar kıldım. Tabii baskı ve buna benzer maliyetler karşılayabileceğim ölçüde olmadığı için ilk başta web sayfası üzerinden dergi hazırlamaya karar verdim. www.cypedia.net isimli dergi sayfası kurdum. Elde ettiğim tüm bilgileri oraya aktardım. Ben bilişim uzmanıyım ama internetin sonunun olduğuna inanıyorum.
İnternetteki bilgilerin güncelliğini, sürekliliğini yitirdiğini düşünen biriyim. O nedenle baskıya döndürme hayalimi hep korudum. Sonunda bunu başardım. Derginin ilk iki sayısı yayımlanmış bulunuyor, böyle de devam edeceğiz. İlk başta Paşa Eğitim ismi ile bir eğitim firması kurduk. Burada kurumsal eğitimler düzenliyoruz. Eğitim, panel, seminer yaptığımızda tabii ortaya bazı veriler, raporlar çıkıyor. Bu raporları da hayata geçirmek için bir yayınevi kurmaya karar vermiştim. Böylece Yeraltı Yayınları’nı da kurdum. Paşa Eğitime bağlı bu şirketin de Cypedia dergisi ilk ürünü oldu. Birçok Kıbrıslı arkadaşımla bir araya gelerek herkesin gönüllü araştırma ve çalışmalarını dergi içerisinde topladım. Sonuçta ortya çok iyi içerikle ilk dergimiz çıktı.”
Derginin içeriğini konuşmadan önce derginin ismini konuşuyoruz. Özgün çağrışımlar yaratan bu ismin anlamını merak ediyorum. Neden Cypedia?
“Cypedia ismini 2007 yılında tescillemiştim. O yıllarda Cypurs ve ansiklopedi kelimelerinin birleştirerek bu ismi yarattım. Kıbrıs Ansiklopedisinin kısa ismi oldu diyebilirim.”
“İkinci sayı ile birlikte daha çok araştırmaya yöneldik”
Bu gün kadar derginin iki sayısı yayımlandı. İki sayısını da okudum, devamını sabırsızlıkla bekliyorum. İçeriğini ise Cenk Paşa anlatıyor.
“İlk başta iki ayda bir yayımlama hedefim vardı ancak COVID 19 salgını hayatımızı olduğu gibi planlarımızı da değiştirdi. Böylece üç ayda bir çıkarmaya karar verdik. Kısa süre sonra üçüncü sayımız da hayata geçecek. İçeriğe gelecek olursak elbette kültür çok geniş bir kavram. Sanatı, edebiyat, insan yaşamı, kıyafeti, yemeği, içkisi hepsi buna dahildir, hepsi kültürün detayıdır. İlk sayımızda klasik olarak kültüre dair akla gelecek köylerimiz, tarihi yerlerimiz, merhum kişilerin hayat hikayelerini aldık. İkinci sayıda bu içeriği biraz daha geliştirdik. Biraz daha özgün içerik katmak istedik. Basın üzerine araştırma yapan bir yazar katarak ekibimizde Kıbrıs Türk medyasında üç kadın başlıklı bir çalışma paylaştık. Yıllar öncesinden var olduğunu çoğu kişinin bilmediği tarihi olayları araştırıp buraya yansıttık. Kıbrıs’ta tarih boyunca yaşanan salgın hastalıklar da ikinci sayının dosya konularındandı. İkinci sayıda çok daha zengin içerik hazırladık. Sonuçta Kıbrıs’a ait olan pek çok şeyi içeriğimize katmaya çalışıyoruz. Biraz daha araştırmaya yöneliyoruz. Yurt dışında başarılı olan veya yatırım için ülkeye gelen kişilerle röportajları da içeriğimize kattık. Yakın geçmişte de iz bırakan konuları dahil ediyoruz. Aslında her sayı ile birlikte içeriğimiz zenginleşiyor. Her sayı ile araştırmacılarımız artıyor. Kapımız her zaman herkese açık. Bugün altmış sayfayız, ileride seksen sayfa olacağız. Kıbrıs ile ilgili tüm içerikleri bir araya toplayacağız.”
“Cypedia için hedef yirmi beş sayıya ulaşmak”
Dergiye dair hedeflerini de anlatan Cenk Paşa, yirmi beş sayıda serginin sona ereceğini gerekçeleriyle anlatıyor.
“Hedefimiz yirmi beş sayıya ulaşmak. Bana göre derginin bir ömrü olmalı. Konuların belli bir içerikle tamamlanması ile sonuna gelinmeli. Sonuçta dergimiz ücretsiz bir dergi. Dağıtılıyor, ve yirmi beşinci sayıda noktalayacağız. Bilgileri ölümsüzleştirip, olabildiğince çok insanla paylaşıp bilgililerin referans olarak kullanılmasını sağlamaktır. ”
“Ülkemizde dergi neredeyse çıkmıyor, çıkan dergilerin içeriğiyse zayıf”
COVID 19 ile birlikte zor günler geçiren yazılı basına dair fikirlerini de öğrenmek istiyorum.
“Yazılı basının, gazetelerin, dergilerin, kitapların ömrünün sonuna geldiği süreci yaşıyor dünya. Özellikle salgın ile birlikte her şey dijitale dönüştü. Ülkemizde de gazete satışlarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Dergi neredeyse çıkmıyor. Çıkan dergilerin de içeriği çok zayıf. Çok fazla reklama yer veriliyor. Şu anki dergiler broşür haline geldiler. Bizim dergimizde ise hedef hiç reklam almamaktı. Elbette çok zorluk yaşadık. Ben hatta bu dergiyi basılı yapacağım diye söylediğimde çılgın olduğumu söylemişlerdi. “Bu zamanda dergi basılmaz” demişlerdi. Ben de hep Amazon’u örmek gösterdim. Dünyanın en büyük dijital şirketi. Kitaplara gelince ise size baskı ve e-kitap alternatifi sunuyor. Aslında tabletler hiçbir zaman kitabın yerini alamıyor. Alamayacak da … Ben de bu fikre her zaman inanıyorum. Okuma alışkanlığı her ne kadar azalıyor olsa da her zaman kitaplar basılmaya alınmaya devam edecektir diye düşünüyorum.”
“Hedefim, planım çok”
Son olarak bundan sonraki planlarını da bizimle paylaşan Cenk Paşa her daim üretmeye devam edeceğine vurgu yapıyor.
“Hayata dair hedefim planım çok. Her zaman kendimi üretmeyi seven birisi olarak nitelendirdim. Ülkem için üretmekten hiç vazgeçmeyeceğim. O nedenle fikrim çok. Hepsinin zamanı var. Şimdi dergi devam ediyor. Bunun yanında kitaplar da geliyor. İlk olarak Serkan Soyalan ait bir şiir kitabı yayımladık. Sırada iki kitabımız daha var. Biri derleme bir Kıbrıs kültürü kitabı. Dolu bir içeriği var. Dergi ile bağlantılı bir kitap değil ama dergi yazarlarımızdan Hüseyin Necipoğlu’na ait. Sürpriz bir kitap daha var. Arif Hasan Tahsin’in hayatının anlatılacağı bir kitap olacak. Bu şekilde üretmeye, üretenlere destek olmaya onların da hayallerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. İnsanlar kitaplarını basmaya çok çekiniyor. Bunu nasıl hayata geçirebileceğini bilmiyor. İşte bu şekilde biz de yazarlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz.”